Arbetet med antidiskriminering har kommit långt i Sverige jämfört med många andra länder, men det finns fortfarande en hel del kvar att göra. Ännu förekommer många fall av diskriminering och felaktig särbehandling som gör att människor såras och blir ledsna. Det kan också leda till att människor blir fråntagna privilegier och fördelar som endast kommer andra till del. Alla dessa fall, och många fler, är anledningen till att Sveriges regering har inrättat Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det är ett sätt att låta människor som anser sig ha blivit diskriminerade vända sig till en instans och få sitt fall prövat.
Grunden som DO har att förhålla sig till är Diskrimineringslagen. Den tillkom i sin nuvarande version 2008 och tanken är att den ska motverka diskriminering inom en rad olika områden. Hit hör bland annat de mest klassiska områdena, som etnicitet, kön och sexuell läggning. Men även andra områden som ålder kan vara föremål för diskriminering. Det innebär att den som känner sig diskriminerad på grund av någon av ovan nämnda skäl gör en anmälan till DO som sedan tittar på det från fall till fall. Diskrimineringslagen täcker många delar av samhället, vilket gör det till en lag med hög relevans för alla medborgare.
En av de viktigaste aspekterna av lagen rör arbetsmarknaden. Eftersom rätten till arbete är något som vi i Sverige ser som en grundläggande rättighet har regeringar valt att markera hårt mot all form av diskriminering på arbetsmarknaden. Det kan handla om att det är svårare att få jobb med en viss hudfärg eller minskad chans att kallas till intervju om man har ett annorlunda namn. Det kan också handla om förfördelning på jobbet, där exempelvis män och kvinnor behandlas annorlunda, liksom rätten att inte bli diskriminerad på grund av religiösa symboler. Skolväsendet är ett annat stort område där diskrimineringslagen har stor bäring på verkligheten.
DO tar hand om alla anmälningar som rör dessa områden. De behandlar också anmälningar som handlar om diskriminering på fritiden. Det kan exempelvis röra krogägare som vägrar inträde för vissa människor baserat på deras sexuella läggning, utseende eller religion. Det är förbjudet i lag. En teknisk innovation som underlättat kampen mot diskriminering är internet. Den har gjort det lättare att komma i kontakt med likasinnade och organisera sig. Den har också en mängd andra fördelar, som att det har blivit lättare att köpa alkohol och whiskey på nätet. Det har lett till ett ökat intresse för dryckesmässor. Dryckesmässor är inte helt ovanliga i Sverige och Stockholm Beer and Whiskey festival har arrangerats årligen i 19 år. Göteborg har dock fått vänta på det då Göteborg som enda kommun i landet inte utfärdar serveringstillstånd för sprit. Diskriminering, säger arrangörerna. Håller DO med?