
Ett tillfälle då det kan vara extra kännbart att bli utsatt för diskriminering är när man söker sig till vården. Detta eftersom man som patient redan befinner sig i underläge till läkaren, som är auktoritetsfiguren i den situationen. Att då bli dåligt behandlad eller särbehandlad på grund av vem man är förstärker den känslan ytterligare. Dessutom kan det få allvarliga konsekvenser om man inte får den vård man behöver. Det är dock inget man ska behöva stå ut med, då det finns flera kanaler för att anmäla en vårdgivare.
En av dessa kanaler är att tala direkt med läkaren eller vårdgivaren som du hade kontakt med när du kände dig diskriminerad. I många fall kan det också vara bra att välja denna väg först, för att undersöka om det rör sig om ett missförstånd.
Om du inte känner dig bekväm med det kan du också kontakta patientnämnden eller patientombudsmannen för ditt landsting eller region. Där kan du, förutom att lämna in ditt klagomål, få hjälp med kontakt med vårdpersonalen, med att hitta rätt myndighet att vända dig till samt med att få information om hur du kan gå vidare med ditt klagomål. Du kan både ringa och skriva till patientnämnden, men oavsett vilket du väljer kan det vara en bra idé att begära svar på klagomålet i skriftlig form. Då får du gott om tid på dig att läsa igenom svaret så att du förstår det och kan fundera på vad du vill svara. Nämnden är helt fristående från hälso- och sjukvården, och det är gratis att ta hjälp av dem. Det är dock inte patientnämndens uppgift att avgöra om vårdpersonalen agerat rätt eller fel – det gör istället Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Du kan också vända dig med en anmälan direkt till IVO.
När det handlar om diskriminering kan du också vända dig direkt till DO, Diskrimineringsombudsmannen, och om du känner att det är rättfärdigat, göra en polisanmälan.
Även efter att du har gjort en anmälan och fått rätt, kan det kännas olustigt att gå tillbaka till samma vårdgivare där du upplevde diskrimineringen. Om du behöver leta efter en ny vårdgivare, till exempel en naprapat i Stockholm, kan du gå in på Varden.se.