Diskriminering är ett samtalsämne som regelbundet tas upp i den offentliga debatten. Idag får det sägas vara en accepterad norm att diskriminering är av ondo. Att diskriminera innebär att man i en given situation särbehandlar människor på irrelevanta grunder. Exempelvis att ge ett jobb till en man eftersom han är en man, trots att personens kön inte har någon betydelse i arbetsutövningen. Att utsättas för en sådan typ av särbehandling känns naturligtvis orättvist, och den generella uppfattningen är att det är såväl irrationellt som orättfärdigt. I ett land som Sverige med höga invandringsvolymer kan etnisk diskriminering dessutom leda till svåra integrationsproblem, eftersom nyanlända riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.
Ett svårlöst problem
Ett grundläggande problem med att komma till rätta med otillåten diskriminering är att det kan vara mycket svårt att bevisa förekomsten i specifika fall. Ytterst handlar det ju om att bevisa den diskriminerande partens inre ställningstaganden, vid exempelvis ett beslut att neka en sökande anställning. Bara ett fåtal anmälningar av etnisk diskriminering leder vidare till domstol, vilket är ett utslag av denna problematik. En potentiell arbetsgivare har ju naturligtvis rätt att neka anställning på ganska diffusa grunder. En person kanske helt enkelt inte ”känns rätt” för det befintliga arbetslaget. Om en sådan orsak anges för nekandet av anställning, är det naturligtvis mycket svårt att leda i bevis att den egentliga orsaken grundades i etniska åsikter.
Ålder är en relativt ny diskrimineringsgrund
Titt som tätt uppkommer krav eller förslag på att diskrimineringsbegreppet ska utvidgas. Idag skyddas man från diskriminering på grund av exempelvis kön, etnicitet och sexuell läggning. Det senaste tillägget till dessa diskrimineringsgrunder är ålder. Det är alltså idag förbjudet att neka någon anställning endast på grund av att vederbörande anses vara för gammal. Visserligen kan man tänka sig att det finns arbetsuppgifter där ålder verkligen är en relevant grund för att neka någon anställning. Söker man modeller för barnkläder är man naturligtvis inte tvungen att anställa alla 70-åringar som söker jobbet, även om de skulle råka passa i kläderna. Dock är åldersdiskriminering precis som med övriga diskrimineringsgrunder mycket svårt att bevisa och få fall når rättslig prövning.