Genus, feminism, sexism och könsdiskriminering är mycket omdebatterade begrepp och ämnen just nu. Vad vet du om könsdiskriminering och hur talas det om området just nu? Könsdiskriminering finns i hela världen, och kan handla om en rad olika områden. Diskrimineringen sker bland flickor och pojkar i skolålder, men också bland kvinnor och män i yrkeslivet. Könsdiskrimineringen finns också i den privata sfären. Ett av de tydligaste exemplen på könsdiskriminering i Sverige är att män inom vissa yrken får mer betalt än en kvinna – trots att de utför exakt samma arbete.
Vad innebär könsdiskriminering
Könsdiskriminering är ett begrepp som handlar om ett antagande om att ett eller flera kön är diskriminerade gentemot andra kön. Oftast talas det om att kvinnor är diskriminerade gentemot män, men begreppet kan också omfatta antagandet om diskriminering gentemot övriga eller odefinierade könstillhörigheter. Jämställdhetslagen förbjuder diskriminering av kön i arbetslivet, men trots det förekommer diskriminering inom de flesta yrken. Diskrimineringen sker även utanför arbetstid i den privata sfären. Könsdiskriminering kan alltså tas i uttryck på en mängd olika plan. Ett exempel är att du som kvinna tjänar mindre än en man för samma arbete. Ett annat exempel kan vara att du som kvinna inte får välja själv vad du ska ha på dig, eller inte får samma möjligheter till utveckling inom arbetet på grund av att du till exempel är gravid. Exakt vad som räknas in i könsdiskriminering finns det dock olika åsikter om. Du kan till exempel läsa en åsikt om området i artikeln Det är inte en strid för svenska värderingar. Andra former av diskriminering kan exempelvis handla om etnicitet och sexuell läggning.
Könsdiskriminering i världen
Vad som räknas som könsdiskriminering ser olika ut på olika ställen i världen. På vissa ställen är det till exempel fortfarande lagligt att könsstympa kvinnor och förbjuda dem att ha sex innan äktenskapet. På flera ställen är kvinnans roll fortfarande att hand om barn och hem, och hon förväntas inte att arbete (eller ibland ens gå ut själv) utanför hemmet. Detta är extrema exempel på könsdiskriminering som för det allra mesta inte förekommer i Sverige. Trots det är det viktigt att förtydliga att könsdiskriminering även förekommer i vårt land. Vi är på väg mot ett mer jämställt samhälle, men det finns fortfarande många situationer där flickor eller kvinnor behandlas på ett annat sätt än pojkar och män, och oftast är flickorna eller kvinnornas behandling eller förutsättningar sämre än det andra könets. Det kan handla om allt ifrån att flickor antas vara tysta, gulliga och lugna, medan acceptansen av stökiga pojkar i skolan är högre till att kvinnor inte får se ut och klä sig hur de vill på stranden, utan att detta ska kommenteras och försöka sättas förbud på.