Vad betyder det att bli diskriminerad och vad kan du göra om du eller någon du känner blir diskriminerad på exempelvis jobbet? Att bli särbehandlad på grund av exempelvis hudfärg, nationalitet eller kön är per definition diskriminering och i vissa fall olagligt. Att däremot göra åtskillnad mellan individer baserat på talang, kompetens eller meriter och anses inte falla under begreppet. Om du känner dig utsatt för särbehandling på jobbet kan du göra en anmälan till DO (Diskrimineringsombudsmannen). Det kan handla om att bli olikt behandlad på grund av din etnicitet, sexuella läggning eller funktionshinder. Det kan också gälla om du blivit missgynnad i samband med graviditet.
Ett brett begrepp
Det kan ibland vara svårt att sätta fingret på diskriminering. Det är ett brett paraplybegrepp som innefattar många olika händelser. Det finns en skillnad på vad människor ibland uppfattar som diskriminering och vad som faktiskt är diskriminering enligt vår juridiska lag. Andra länder brottas med sina egna fall av diskriminering och i vissa extremfall kan det betyda skillnaden mellan liv och död. I exempelvis Indien är diskriminering mellan könen stor. I uppmärksammade fall har det bland annat kämpats om att skaffa toaletter för kvinnliga busskonduktörer för att de ska slippa sätta sig vid vägkanten och riskera övergrepp. Toalettstolar kan göra en stor skillnad för individen och en ännu större skillnad i kampen mot diskriminering. Som samhälle är det viktigt att unisont arbeta för en vardag där man inte behöver utsättas för fara eller diskriminering för att man på något sätt skiljer sig från normen. Att funktionshindrade ska ha fri tillgång till det offentliga rummet är bara ett av många exempel.
Vad kan du göra om du blir diskriminerad på jobbet?
Om du eller någon du känner behöver hjälp med att anmäla en lagöverträdelse kan du vända dig till DO (Diskrimineringsombudsmannen). Där kan du få mer information och hjälp att hitta till en närliggande kontakt till Sveriges lokala antidiskrimineringsbyråer (ADB) eller ett fackförbund. Den som utsätter någon för diskriminering är skyldig att betala diskrimineringsersättning. Känner du till, eller misstänker du, att ett företag diskriminerar eller trakasserar en person eller grupp av människor på grund av kön, etnicitet, funktionsnedsättning eller liknande? Det kan handla om att få ett nej på en jobbansökan på grund av sin sexuella läggning eller att ett företag har regler eller arbetsrutiner som direkt utesluter vissa folkgrupper. Det kan vara en god idé att skapa dialog på arbetsplatsen. Gör dem uppmärksamma på dina frågor, kanske finns det något att göra innan en anmälan och mer formella åtgärder vidtas? Diskriminering på arbetsplatsen ska alltid tas på allvar och får du inte din röst hörd finns det lagar som kan hjälpa dig.