Då diskriminering förekommer av personer med funktionsnedsättning innebär det att vederbörande behandlas på ett sämre sätt än en person utan funktionsnedsättning skulle kunna ha behandlats eller skulle ha behandlats i samma situation.
Även då den här typen av diskriminering kan bero på direkt okunskap eller sakna direkt avsikt påverkas den person det drabbar av konsekvenserna av diskrimineringen.
Diskrimineringslagen från 2009
Att diskriminera personer med funktionsnedsättning strider civilrättsligt mot Diskrimineringslagen. Den gäller i arbetslivet, offentlig anställning och värnplikt och civilplikt. Lagen är även tillämplig vid utbildning och rätten till statligt studiestöd.
Diskrimineringslagen gäller även Socialförsäkringssystemet, det vill säga Försäkringskassans verksamhetsområde, inom hälso- och sjukvårdssektorn och Socialtjänsten som omfattar bland annat färdtjänst och rätten till bostadsanpassningsbidrag.
Även sådant som handel med varor, tjänster och bostäder omfattas av lagen dock utanför privat- och familjeliv.
Det är även viktigt att komma ihåg som arrangör av det som kallas allmän sammankomst eller offentlig tillställning att lagen är tillämplig även i sådana sammanhang som evenemang i form av marknader, mässor eller konserter.
Den absolut mest vanliga anledningen till att personer med funktionsnedsättning diskrimineras är dock så kallad otillgänglighet vilket inte detta reglerat i lag. Med tillgänglighet avses i detta sammanhang hur pass väl en verksamhet, plats eller lokal fungerar för människor med funktionsnedsättning. Här inkluderas lokalers fysiska beskaffenhet, tillgång till information och, nog så viktigt, ett bra bemötande.
Vad är då en funktionsnedsättning?
En funktionsnedsättning kan vara av fysisk, kognitiv, psykisk, sensorisk, emotionell eller utvecklingsbetingad förmåga. Den kan vara delvis eller total, den kan bero på tid, att läka från stroke, benbrott annan skada eller sjukdom och den kan vara en kombination av dessa.
Den aktuella personens förmåga ställs då i jämförelse med den genomsnittliga funktionen hos befolkningen vid den aktuella tidpunkten. Även utvecklingsbetingade funktionsnedsättningar och psykiska störningar kan räknas som funktionsnedsättningar.
Tillgänglighet till bad
Även personer med funktionsnedsättning önskar ta ett svalkande bad under varma sommardagar. En möjlighet som är starkt begränsad trots att regeringens mål som sattes år 2000 var att landets alla badplatser skulle vara tillgängliga för alla till 2010. Men så är det inte.
Det som ska till för att det ska vara möjligt för personer med funktionsnedsättning ska kunna ta sig ett dopp är att badplatserna kompletteras med handikappanpassade toaletter och ramper. Något som gör det möjligt att dels sköta sina behov och inta att förglömma gör det gör det smidigt och möjligt för rullstolsburna att ta sig ner i vattnet.
Då tillgänglighetsparametern står utanför gällande lagstiftning torde en ny tvingande lag om kommuners skyldighet att tillhandahålla tillgänglighet vara en framkomlig väg att uppnå detta.